Saturday, November 11, 2006

1 Боян Мирчев-Биография

| More

Боян Мирчев-Биография

Боян Спиридонов Мирчев е роден на 20 септември 1900 в град Битоля. Произхожда от интелигентно българско семейство. Баща му е бил учител по математика в местната битолска българска гимназия, като за известен период от време е съвместявал тази работа и с длъжността екзархийски училищен инспектор. След Балканските войни, цялото семейство на Боян Мирчев се изселва, подгонено от жестокия антибългаризъм на новите македонски поробители-сърбите. След завършване на студентските години, прекарани в Хайделбергския университет, през 1924 година Мирчев се завръща в България и се включва в борбите за освобождението на Македония. Така той попада в обкръжението на Иван Михайлов и в продължение на десетилетия е щедро поощряван лично от предводителя на ВМРО да събира спомени на македонски революционни дейци, които по разбираеми причини преди това не са записани от акад. Любомир Милетич.

От 1932 до 1943 година, Боян Мирчев работи като журналист в един от най-популярните български ежедневници по това време - вестник Зора. Там той публикува множество статии,  очерци, пътеписи и пр., посветени предимно на развитието на българо-германските отношения. Същевременно, през 30-те години участва и в списването на някои периодични издания на македонските българи, като списание “Илюстрация Илинден” (орган на Илинденския съюз в България), списание “Родина” (печатно издание на Македонските младежки дружества в България) и др.

След 9.9. 1944 година, лежи в продължение на близо една година в концлагера Бобовдол, без към него да бъде повдигнато каквото и да е обвинение. Там съдбата го среща с Димитър Талев, който също като него е принуден по това време да преживява в най-мизерни затворнически условия.

След като е освободен, в продължение на няколко години работи като строителен работник. От 1956 година до пенсионирането си (1963 година) е технически сътрудник в Института по история към БАН, в чиито издания публикува някои мемоарите записани от него. Умира на 20 юли 1992 година, доживял да види макар и привидната “свобода” на Македония.

Боян Мирчев е събрал и описал 38 спомени на изявени дейци на македонското освободително дело, с голяма научна стойност. Част от тях са на известни революционери като Андон Кьосето, Кръсте Лазаров, Анастас Лозанчев, Григор Попев, Аргир Манасиев, Христо Пасхов, Мите Хаджимишев, Екатерина Паница, ген. Иван Цончев и други.

В по-голямата си част те бяха обнародвани за пръв път в цялостен вид от И. Бурилкова и Ц. Билярски през 2003 г.


Боян Мирчев: Как записах спомените на някои участници в Освободителните борби в Македония? София, 12 февруари 1982 година. 
ЦДА, ф. 771 к, оп. 2, а.е. 250, л. 1-9. 
Оригинал в ръкопис.

От автора на блога

1 коментара:

Anonymoussaid...

abe tatari edni i Isus da ne e bugarin

Post a Comment

 
28.03.2006-2009 © Copyright by HISTORY OF MACEDONIA, ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ, MACEDONIA HISTORY  |  Template by Blogspot tutorial