Wednesday, October 06, 2010

1 Пътеводител "Охрид", 1943 г.

| More

Пътеводител Охрид

Съставител: Петър Савинов. Скопие (София), 1943, с. 23.

Авторът на може би най-стария български пътеводител за град Охрид-Петър Савинов е по професия фотограф. Произхожда от стар охридски род. Негов дядо е Никола (Коле) Савин, наричан иронично "зеленодидраскал", тъй като е преподавал в охридските гръцки училища през 50- и 60-те години на ХІХ в. Изявен елинофил и противник на българското църковно-просветно движение в Охрид и околията. Близък с Темко Попович. За своето гръкоманство е принуден да търпи многократно най-различни унижения от охридските българи. Преминава на българска страна след 15 септември 1869 г. когато при опита си да влезе в гръцкото главно училище, е жестоко обруган от учениците на Григор Пърличев.



От този момент нататък, той и цялата му фамилия стават едни от най-големите потдръжници на българщината в Охрид. В междувоенния период част от неговото семейство се изселва в София. След освобождението на Македония (1941 г.), неговия внук Петър Савинов се завръща в родния град. Отдава се на фотографията. Става близък с най-известните по това време охридски българи. Негови фотографии намират неведнъж място и в двата български официоза-вестник "Целокупна България" и вестник "Пелиестерско ехо". През септември 1944 г. той и съпругата му Грете са сред основните "виновници" Охрид да не бъде подложен на тежък артилерийски обстрел. Случката с избягалите български пленници и тяхното скриване от местните българи е добре позната на нашата общественост. За този случай Серафим Северняк пише цяла книга (наречена "Охридска балада"), а Българска кинематография финансира заснемането на филм по тези събития. 

След края на Втората световна война, Петър Савинов със съпругата му Грете се установяват окончателно в София, където и умират.

Н. С.

В случай, че желаете да се запознаете с всяка една отделна страница от пътеводителя, можете да го направите като кликнете върху следната връзка:









Putevoditel "Ohrid"-1943 І Пътеводител "Охрид"-1943


1 коментара:

Marin Guergov said...

Чудесна книжка, благодаря!

Post a Comment

 
28.03.2006-2009 © Copyright by HISTORY OF MACEDONIA, ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ, MACEDONIA HISTORY  |  Template by Blogspot tutorial